Успешно учешће Трговинске школе из Ниша у Еразмус+ у пројекту посвећеног женским правима

РАДЕЋИ НА СЕБИ СТВАРАМО БОЉИ СВЕТ

Ученици и наставници Трговинске школе из Ниша били су део занимљивог међународног пројекта Еразмус+ „Јаке жене ће изградити будућност“ чији је координатор средња школа Лицео Сциентифицо Статале “М. Гуерриси” из Ћитанове, Италија. Уз Нишлије, партнери у пројекту су били и изсредње школе Биреy Анадилу Лисеси из Истанбула, Турска. Циљ овог пројекта је подизање свести о облицима дискриминације жена, промовисање слике жена као равноправних партнера с мушкарцима кроз развијање конкретних програма на локалном нивоу где би младе жене могле да пријаве узнемиравање и затраже помоћ.

Тим Трговинске школе сачињавао је око 25 ученика којима ће ово искуство остати незаборавно. Кажу да су научили пуно о улози жена, те да их је сарадња са ученицима из Италије и Турске обогатила, јер су уз знање, стекли пријатеље из других земаља и култура. Додају да је пројекат био захтеван, јер су га чиниле три транснационалне мобилности у којима је учествовало по шест ученика (три момка и три девојке) из сваке школе са својим наставницима. Прва мобилност наставника и ученика одржана је крајем маја у Италији, са темом „Улоге жена – прошлост и садашњост“. Требало је припремити видео и ПоwерПоинт презентације о познатим женама из прошлости и садашњости, истражујући како се на жене гледа у свакој од култура, што је значило студиозно проучавање ове теме. Током посете Италији, ђаци су се упознали са локалном културом и историјским местима попут Регио Калабрије, Шиле, Тропее и Сан Ђорђиа.

Почетком септембра одвијао се други део мобилности, а домаћинученицима и наставницима из Италије и Турскебила је Трговинска школа. Тема којом су се бавили била је „Моћне женске фигуре – примери водећих женских фигура у различитим областима“. Ученици су представили важне женске личности из науке, бизниса, политике, културе и спорта. Нишлије су организовале конференцију, на којој су учествовале успешне жене представљајући своја постигнуча али и изазове на које су наилазиле, само зато што су жене. Време између сесија нишки домаћини су искористили да госте упознају са бројим локалним историјским, културним и природним богатствима свога краја.

Трећа мобилност, била је у Турској, средином октобра, фокусирала се на тему „Женска права – национални и међународни закони, пионири женских права“. Задатак је био да тимови презентују пионире женских права у својим земљама. Посета Турској обухватила је обилазак Аја Софије, Плаве Џамије, Топкапи палате, Долмабахче палате и других знаменитости. О успешности овог дела мобилности говори и збирка песама коју су сачинили учесници (и наставници и ђаци) и која ускоро треба да буде објављена. Песме су ангажоване и писане на задате теме.

 

 

Пројекат је завршен кроз анализу улоге жена у различитим културама, црпећи инспирацију из ликова великих жена из прошлости и садашњости. Ученици и наставници Трговинске школе из Ниша активно доприносе постизању циљева пројекта „Јаке жене ће изградити будућност“, свакодневно,радећи на себи, примењујући оно што су научили.Овај пројекат не само да обогаћује школско искуство, већ и доприноси формирању генерација које ће градити инклузивније друштво у којем ће се ценити вредности и постигнућа појединца без обзира на родни и полни идентитет. Друштво хуманих, једном речју, бољи свет. А велику улогу имају баш овакви пројекти који служе приближавању народа различитих култура и религија око заједничких тема.


Објављено

у

,

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *